فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و یکم شماره 162 (خرداد و تیر 1400)

  • ویژه نامه اختلالات هیجانی- رفتاری
  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباسعلی حسین خانزاده صفحات 9-12
  • یگانه زری باف، اشکان ناصح*، سجاد رضایی صفحات 13-26
    زمینه و هدف

    مشکلات درون نمود مشکلاتی هستند که ماهیت درونی دارند و به شکل کناره گیری از تعاملات اجتماعی، اضطراب و افسردگی متجلی می شوند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه نشانه های افسرده وار مادر و مشکلات درون نمود کودک با نقش واسطه ای تعارض زناشویی و کیفیت مراقبت مادرانه انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. آزمودنی ها مشتمل بر 145 نفر از مادران بودند که به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه های فرم کوتاه افسردگی بک  1961 ، فرم تجدیدنظر شده پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی، 1387 ، مقیاس کیفیت مراقبت مادرانه قنبری، خداپناهی، مظاهری و لواسانی، 1390 ، سیاهه رفتاری کودک آخنباخ-نسخه والدین آخنباخ، 1991  پاسخ دادند. جهت پردازش داده ها نیز از همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و آزمون اثرات میانجی در برنامه ما کرو پریچر و هایز استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین نشانه های افسرده وار مادر و مشکلات درون نمود کودک، بین نشانه های افسرده وار مادر و کیفیت مراقبت مادرانه 343 / r = -0 و 005 / P > 0 ، بین تعارض زناشویی و مشکلات درون نمود  301 / r =0 و P> 0/005 و بین کیفیت مراقبت مادرانه و مشکلات درون نمود کودک  206 / r = -0 و  001 / P> 0 ، رابطه وجود دارد. همچنین نتایج مشخص کرد که تعارض زناشویی در رابطه بین نشانه های افسرده وار مادر و مشکلات درون نمود کودک نقش واسطه گرانه دارد  0001 / 0 و کیفیت مراقبت مادرانه نیز در رابطه بین نشانه های افسرده وار مادر و مشکلات درون نمود کودک نقش واسطه گرانه ایفا می کند .0001 / p> 0

    نتیجه گیری

    آ گاهی و بهره مندی از نتایج این پژوهش کمک شایان توجهی به بهبود درک پژوهشگران و بالینگران از روابط مادر-فرزند و عوامل اثرگذار بر تحول سلامت روانی کودکان می نماید.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، کیفیت مراقبت مادر، مشکلات درون نمود کودک، نشانه های افسرده وار مادر
  • افسانه شکری* صفحات 27-36
    زمینه و هدف

    بسیاری از اختلال های کودکان از جمله اختلالهای جسمانی، شناختی، رفتاری و هیجانی تحت تاثیر آشفتگی هیجانی مادران بهوجود می آیند. این مادران در مقابله با ایفای نقش والدینی از خود ضعف نشان میدهند که باعث افزایش اختلالهای رفتاری در کودک خواهد شد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آ گاهی مادران بر مشکلات برون نمود کودکان انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه دانش آموزان دختر دوره ابتدایی شهرستان نمین در سال تحصیلی 98 - 97 تعداد 540 نفر، نمونه ای به تعداد 40 نفر بر اساس نمره های بالا در مقیاس پرخاشگر به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره یک گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایگزین شدند. هر دانش آموزی که به این شیوه انتخاب می شد، مادر وی نیز به عنوان نمونه در پژوهش انتخاب می شد. از مقیاس پرخاشگری و سیاهه رفتاری کودک برای گردآوری داده ها استفاده شد. گروه آزمایشی، 8 جلسه 2 ساعته شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آ گاهی را دریافت کردند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. از تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری مانکوا برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    مقادیر محاسبه شده نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آ گاهی مادران در کاهش مشکلات برون نمود در کودکان تاثیر دارد . 05 /  p < 0

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آ گاهی را می توان مداخله ای موثر در کاهش مشکلات برون نمود در کودکان، در نظر گرفت. ذهن آ گاهی مادران باعث بهبود عملکرد سازشی آنان در آ گاهی و توجه به تعامل با فرزندان، پذیرش نامشروط و بدون قضاوت رفتارهای فرزندان و توانایی نظم دادن به وا کنش های خود در قبال فرزندان می شود. بنابراین پیشنهاد می شود از آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آ گاهی در بهبود سلامت روان مادران و کاهش مشکلات برون نمود کودکان استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آ گاهی، مشکلات برون نمود
  • پرویز باقری، مجید یوسفی افراشته* صفحات 37-48
    زمینه و هدف

    اخت الل نارسایی توجه/ بیش فعالی، از شایع ترین اختلال های کودکان است که سازگاری کلی زندگی را مختل می کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی گروهی و نقاشی درمانی بر اضطراب و حرمت خود دانش آموزان پسر با اخت الل نارسایی توجه/ بیش فعالی در مقطع ابتدایی انجام شده است.

    روش

    پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی بود که به شیوه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان با اخت الل نارسایی توجه/ بیش فعالی نواحی 1 و 2 سنندج در سال تحصیلی 98-99 بود که در 3 گروه 15 نفری قرار گرفتند. آزمودنی های گروه یکم، یک دوره 10 جلسه ای به صورت 2 جلسه در هفته تحت مداخله بازی درمانی گروهی قرار گرفتند. آزمودنی های گروه دوم نیز 10 جلسه تحت مداخله نقاشی درمانی قرار گرفتند، در حالی که آزمودنی های گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در این پژوهش برای گردآ وری داده ها از پرسشنامه حرمت خود کوپراسمیت) 1967 (و پرسشنامه اضطراب اسپنس نسخه ی کودکان) 1999 (استفاده شد. برای تحلیل داده ها، تحلیل کوواریانس تک متغیری به کار رفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که که بازی درمانی گروهی نسبت به نقاشی درمانی، تاثیر بیشتری در کاهش اضطراب دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی دارد. همچنین یافته ها نشان داد، بازی درمانی گروهی بر افزایش حرمت خود موثر بود، اما نقاشی درمانی تاثیری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان از بازی درمانی گروهی و نقاشی درمانی در جهت کاهش اضطراب و افزایش حرمت خود دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی با اخت الل نارسایی توجه/ بیش فعالی به عنوان یک روش درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، بازی درمانی گروهی، نقاشی درمانی، عزت نفس، اضطراب
  • سیده زهرا سیدنوری، دلناز کمالی پور*، مژگان وکیلیان، هادی دوست، راضیه پیری صفحات 49-58
    هدف

    شیوع یک بیماری همه گیر می تواند به تنیدگی مادران کودکان با اختلالات هیجانی-رفتاری بیفزاید، با این حال، برخی ویژگی های شخصیتی در نحوه مواجهه با تنیدگی تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیتی با اضطراب بیماری کووید 19 در مادران کودکان با اختلالات هیجانی رفتاری انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی والدین کودکان با اختلالات هیجانی رفتاری شهر رشت در سال 1399 بودند که از این میان نمونه ای به حجم 202 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه ها شخصیتی نیو و اضطراب بیماری کووید 19 پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه بین ویژگی های شخصیتی، برون گرایی، گشودگی، مقبولیت و وظیفه شناسی با اضطراب کووید 19 پاسخگویان، منفی و معنا دار؛ و رابطه بین متغیر روان رنجوری با اضطراب کووید 19 پاسخگویان، مثبت و معنا دار بوده است. همچنین در رابطه بین سن و تحصیلات با اضطراب کووید 19 ، رابطه معنا داری به دست نیامد. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که روان رنجوری توانست به طور معنی داری 4/ 68 اضطراب کووید 19 را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و ارتباط بین ویژگی های شخصیتی با اضطراب کووید 19 ، ارایه راهبردها و آموزش های مطلوب به والدین دارای شخصیت روان رنجور، می تواند نقش مهمی در ارتقاء سلامت خانواده و به ویژه کودکان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات هیجانی-رفتاری، اضطراب کووید 19، ویژگی های شخصیتی
  • ساناز بیگم حسینی*، رضا سلطانی شال، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 59-70
    زمینه و هدف

    کودکان با اختلالات هیجانی رفتاری، به دلیل مواجه با آسیب های روان شناختی دچار اختلال در حیطه های مختلف می شوند. با توجه به ارتباط کنش های اجرایی و همدلی با سبک والدگری و تعاملی، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد_کودک بر کنش های اجرایی و همدلی کودکان دارای اختلال هیجانی رفتاری انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تک آزمودنی با طرح A-B-A است. جامعه آماری، کودکان پسر با اختلال هیجانی رفتاری استان قزوین در سال 1398 و نمونه پژوهش شامل 3 نفر از دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در مقطع اول ابتدایی که در ارزیابی چندبعدی، دارای اختلال تشخیص داده شده بودند، با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جلسات درمانی 12 جلسه 1 ساعته هفتگی بر اساس برنامه مداخله مبتنی بر تعامل والد کودک برگزار شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه فهرست رفتاری کودک آخنباخ فرم والدین، پرسشنامه کنش های اجرایی کولیج، و پرسشنامه همدلی کودکان بود که بعد از رسم نمودار، با روش تحلیل دیداری آماری و با کمک درصد بهبودی و روند تغییرات، اثربخشی متغیر مستقل بر وابسته بررسی و تحلیل شد.

    یافته ها

    نشان داد که این مداخله در هر 3 آزمودنی به کاهش نارسایی کنش های اجرایی و بهبود همدلی در مراحل مداخله و پیگیری منجر شد.

    نتیجه گیری

    این درمان در بهبود اختلالات هیجانی رفتاری و همچنین ارتقاء همدلی و کاهش نقص کنش های اجرایی در آن اختلالات موثر است، بنابراین به عنوان یک روش مکمل برای درمان های اصلی در حوزه آموزش و توانبخشی قابلیت استفاده دارد.

    کلیدواژگان: اختلال هیجانی رفتاری، تعامل والد، کودک، کنش های اجرایی، همدلی
  • خدیجه حاتمی فر، حسین زارع*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 71-86
    زمینه و هدف

    آموزش والدگری مثبت و مدیریت والدین می توانند روش هایی موثر برای حل مشکلات رفتاری کودکان باشند. در این بین، مقایسه اثربخشی این دو روش، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش والدگری مثبت و مدیریت والدین بر مشکلات رفتاری کودکان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی والدین دانش آموزان دختر مبتلا به مشکلات رفتاری مدارس ابتدایی منطقه یک شهر تهران در سال تحصیلی 99 - 98 بود که از بین آنها، تعداد 45 والد که دارای کودک مبتلا به مشکلات رفتاری معنادار بودند، انتخاب شده و به صورت تصادفی در 3 گروه 15 نفردو گروه آزمایش و یک گروه گواهجایدهی شدند. پرسشنامه مقیاس کانرز والدین در هر سه مرحله مطالعه، روی هر سه گروه اجرا شد. آموزش والدگری مثبت طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، و آموزش مدیریت والدین طی 12 جلسه 90 دقیقه ای روی افراد گروه های آزمایش اجرا شد و افراد گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان، داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که در مقایسه دو روش آموزشی، تفاوت معناداری مشاهده نشد 05 / .P < 0 بدین معنا که آموزش والدگری مثبت و مدیریت والدینی، تاثیر یکسانی بر خرده مقیاس های مشکلات رفتاری کودکان داشته است؛ ولی تفاوت بین گروه های آزمایشی با گروه گواه در خرده مقیاس های اختلال رفتار هنجاری 05 /F = 5/07 , P > 0 و بیش فعالی-تکانشگری 05 / F=4/52 , P> 0 معنادار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، هر دو روش والدگری مثبت و مدیریت والدین از کارآیی لازم برای کاهش مشکلات رفتاری کودکان برخوردارند. در همین راستا، نتایج مطالعه حاضر، حا کی از عدم وجود تفاوت مشخص در میزان اثربخشی والدگری مثبت و مدیریت والدین بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان است.

    کلیدواژگان: والدگری مثبت، مدیریت والدین، مشکلات رفتاری
  • باقر سرداری* صفحات 87-98
    زمینه و هدف

    مشکلات هیجانی-رفتاری به شرایطی اشاره دارند که پاسخ های هیجانی و رفتاری فرد در مدرسه با هنجارهای سنی، قومی و فرهنگی متناسب نبوده و زمینه ناسازگاری های اجتماعی، خودمراقبتی ضعیف و شکست در تحصیل و همچنین اختلال های روانی دوران بزررگسالی را فراهم می سازند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودتنظیمی هیجانی بر سطح همدلی و اشتیاق به مدرسه در دانش آموزان مقطع ابتدایی با مشکلات هیجانی-رفتاری انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر ما کو به تعداد 6102 نفر بود. نمونه آماری شامل 30 نفر از دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایدهی شدند. شرکت کنندگان در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه های همدلی پایه و اشتیاق به مدرسه را تکمیل کردند. آزمودنی های گروه آزمایشی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش خودتنظیمی هیجانی قرار گرفتند و گروه کنترل در معرض متغیر مستقل قرار نگرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری در برنامه spss انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش خودتنظیمی هیجانی منجر به تفاوت معنا دار بین گروه ها در سطح همدلی F=11/09 ،P> 0/001 و اشتیاق به مدرسه  001 / F=12/11 ،P> 0  دانش آموزان شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان مطرح ساخت که آموزش خودتنظیمی هیجانی مداخله موثری برای بهبود همدلی عاطفی و شناختی (و اشتیاق به مدرسه) رفتاری، هیجانی و شناختی دانش آموزان دارای مشکلات هیجانی-رفتاری در گروه آزمایشی است.

    کلیدواژگان: آموزش خودتنظیمی هیجانی، سطح همدلی، اشتیاق به مدرسه، مشکلات هیجانی-رفتاری
  • رقیه عبدالرحیم پور*، منصور بیرامی، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 99-108
    زمینه و هدف

    اختلال های رفتاری برون نمود از شایع ترین اختلال های روان پزشکی دوره ی کودکی است. از جمله مولفه های روان شناختی که در این کودکان تحت تاثیر قرار می گیرد، کارکردهای اجرایی و همدلی است. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی بازداری پاسخ، توجه پایدار و ابعاد همدلی در کودکان با اختلال های رفتاری برون نمود بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان دوره ی ابتداییسنین 8 تا 12 سال  شهر تبریز در سال تحصیلی 97 - 98 بود که تعداد 100 کودک با اختلال های رفتاری برون نمود 50 دختر و 50 پسر و 100 کودک فاقد اختلال 50 دختر و 50 پسر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه علایم مرضی کودکان فرم معلم، آزمون های استروپ و عملکرد پیوسته، و مقیاس همدلی دادس استفاده شد. نتایج با روش تحلیل واریانس چند متغیری در نرم افزار SPSS20 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازداری پاسخ، توجه پایدار، همدلی سرد و گرم در کودکان با اختلال های رفتاری برون نمود ضعیف تر از کودکان فاقد اختلال است 57 /  p > 0/05 ،F =40

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که کارکرد های اجرایی و همدلی در کودکان با اختلال های رفتاری برون نمود آسیب می بینند. شناسایی و فهم این عوامل می تواند به درک بهتر این اختلال و ارایه ی راهکارهای مختلف درمانی کمک کند.

    کلیدواژگان: ابعاد همدلی، اختلال های رفتاری برون نمود، بازداری پاسخ، توجه پایدار
|
  • Pages 9-12
  • Yeganeh Zaribaf, Ashkan Naseh*, Sajjad Rezaei Pages 13-26
    Background and Purpose

    Internalized problems are problems that are internal in nature and manifest themselves in the form of withdrawal from social interactions, anxiety, and depression. This study investigated the relationship between maternal depressive symptoms and the child’s internalized problems with the mediating role of marital conflict and the quality of maternal care.

    Method

    The design of the present study is descriptive-correlational. Subjects consisted of 145 mothers who were selected as a convenience sample and answered the questions of the Beck Depression Inventory (BDI-S) questionnaire, the revised form of the Marital Conflict Inventory (MCQ-R), Maternal Care Quality Scale, and Achenbach Child Behavior Inventory-Parents’ Version. For data processing, Pearson correlation, path analysis and mediating effects test were used in Macro Preacher and Hayes.

    Results

    The results showed that there is a relationship between the depressive symptoms of the mother and the internalized problems of the child, the depressive symptoms of the mother and the quality of maternal care (r = -0.343 and P <0.005), the marital conflict and the internalized problems of the child (0.301 r = and P <0.005) and the quality of maternal care and internalized problems (r = -0.206 and P <0.001). The results also showed that marital conflict has a mediating role in the relationship between maternal depressive symptoms and internalized child problems (0.0001) and the quality of maternal care also plays a mediating role in the relationship between maternal depressive symptoms and internalized child problems (p < 0.0001).

    Conclusion

    Knowledge and benefit from the results of this study can significantly help to improve the understanding of researchers and clinicians about mother-child relationships and the factors affecting the growth and mental health of children.

    Keywords: Depressive symptoms, internalizing problems, marital conflict, and maternal care giving quality
  • Afsane Shokri* Pages 27-36
    Background & Purpose

    Many children’s physical, cognitive, behavioral and emotional disorders are caused by mothers’ emotional disturbances. These mothers show weakness in playing the parental role, which will lead to an increase in behavioral disorders in the child. The aim of the research was to effectiveness of mothers’ mindfulness-based cognitive therapy on externalizing disorder of aggressive children.

    Method

    This study was an experimental study with a pretest-posttest design with a control group. From the population of female primary school students in Namin city in the academic year of 1997-98 (540 people), a sample of 40 people based on high scores on the aggression scale was selected by multi-stage cluster sampling method and randomly divided into two groups of 20 people (An experimental group and a control group) were replaced. Every student who was selected in this way, his mother was also selected as a sample in the research. Overt and relational Shahim’s Aggression Scale and Achenbach& Rescolar’s Child Behavior Checklist (CBCL). The experimental group received 8 sessions of 2-hour mindfulnessbased cognitive therapy and the control group did not receive any intervention. Univariate and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) were used to analyze the data.

    Results

    The calculated values showed that cognitive therapy based on mothers’ mindfulness has an effect on reducing the externalizing problems of in children (p < 0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, mindfulness-based cognitive therapy can be considered as effective interventions in reducing externalizing problems in children. Mothers’ mindfulness improves their adaptive performance in awareness and attention to interaction with children, unconditional acceptance without judgment of children’s behaviors and the ability to regulate their reactions to children.

    Keywords: Aggression, mindfulness-based cognitive therapy, externalizing disorder
  • Parviz Bagheri, Majid Yousefi Afrashte* Pages 37-48
    Background & Purpose

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common disorders in children that disrupts the overall adjustment of life. The aim of this study was to compare the effectiveness of group play therapy and painting therapy on anxiety and self-esteem of students with ADHD.

    Method

    The research was an applied research that was conducted by quasi-experimental method with a pre-test -post-test design with a control group. The statistical population included students with ADHD in educational Districts 1 and 2 of Sanandaj in the academic year of 2019-2020, who were divided into 3 groups of 15 people. The subjects in the first group underwent group play therapy intervention, for a period of 10 sessions. The subjects of the second group also underwent 10 sessions of painting therapy intervention, while the subjects of the control group did not receive any intervention. In this study, Self-esteem Questionnaire (Coopersmith, 1967) and Spence Anxiety Questionnaire (1999) were used to collect data. Univariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that group play therapy had a more effect on reducing anxiety in primary school male students with ADHD than painting-therapy. The findings also showed that group play therapy was effective in increasing self-esteem, but painting therapy was not effective.

    Conclusion

    According to the obtained results, group play therapy and painting therapy can be used as a treatment method to reduce anxiety and increase self-esteem of primary students with ADHD.

    Keywords: Anxiety, attention deficit, hyperactivity disorder (AD, HD), group play therapy, painting therapy, self-esteem
  • Seyyedeh Zahra Seyyednoori, Delnaz Kamalipour*, Mozghan Vakilian, Hadi Doost, Razieh Piri Pages 49-58
    Background & Purpose

    The prevalence of an epidemic can add to the stress of mothers of children with emotional-behavioral disorders; however, some personality traits influence how they deal with stress. The aim of this study was to investigate the relationship between personality traits and of COVID-19 disease in mothers of children with emotional-behavioral disorders

    Method

    The design of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all parents of children with emotional and behavioral disorders in Rasht in 2021, of which a sample of 202 people were selected by convenience sampling. Neo Personality Questionnaire and anxiety of COVID-19 Questionnaire were used to collect data.

    Results

    The results of correlation analysis showed that the relationship between personality traits, extraversion, openness, agreeableness and conscientiousness with anxiety of COVID-19 was negative and significant; and the relationship between neuroticism variable and anxiety of COVID-19 was positive and significant. There was also no significant relationship between age and education with anxiety of COVID-19. The results of multivariate regression analysis showed that neuroticism was able to significantly predict 68.4 of anxiety of COVID-19.

    Conclusion

    According to the results of the present study and the relationship between personality traits and anxiety of COVID-19, providing appropriate strategies and education to parents with neurotic personality, can play an important role in promoting family health, especially children.

    Keywords: Anxiety of COVID-19, emotional-behavioral disorders, personality traits
  • Sanazbeigom Hosseini*, Reza Soltani Shal, Abbasali Hossein Khazadeh Pages 59-70
    Background & Purpose

    Children with emotional-behavioral disorders suffer from disorders in various areas due to psychological trauma. Considering the relationship between executive functions and empathy with parenting and interactive style, this study was conducted to investigate the effectiveness of parentchild interaction therapy on executive actions and empathy of children with behavioral emotional disorders.

    Method

    The present study is an experimental with A-B-A design. The statistical population was male children with emotional and behavioral disorders in Qazvin province in 2019 and the research sample consisted of 3 male students studying in the first grade of primary school who were diagnosed with a disorder in multidimensional assessment. They were selected by purposive sampling. Therapeutic sessions consisted of 12 sessions of 1 hour per week based on an intervention program parent-child interaction. The research instruments were Achenbach’s Child Behavior Inventory- Parent Form, the College Executive function Questionnaire, and the Children’s Empathy Questionnaire, and Children’s Empathy Questionnaire. After drawing the graph, the effectiveness of the independent variable on the dependent was investigated and analyzed by the method of statistical visual analysis and with the help of the percentage of improvement and the trend of changes.

    Results

    The results showed that the intervention in all 3 subjects reduced the deficit of executive actions and improved empathy in the intervention and follow-up stages.

    Conclusion

    This treatment is effective in improving emotional-behavioral disorders as well as promoting empathy and reducing the reducing of executive deficits in those disorders, so it can be used as a complementary method for the main therapies in the field of education and rehabilitation

    Keywords: Emotional-behavioral disorder, child-parent interaction, executive functions, empathy
  • Khadijeh Hatamifar, Hossein Zare*, Mansure Shahriari Ahmadi Pages 71-86
    Background & Purpose

    Positive parenting education and parental management can be effective ways to solve children’s behavioral problems. Meanwhile, the comparison of the effectiveness of these two methods has received less attention. The aim of this study was to compare the effectiveness of positive parenting and parental management on children’s behavioral problems.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre/test-post/test design with a control group and one-month follow-up. The statistical population included all parents of female students with behavioral problems in primary schools in Tehran in the academic year of 2019-2020, from which 45 parents with children with behavioral problems were selected and randomly assigned in 3 groups of 15 patients (two experimental groups and one control group). The Connors Parent Scale Questionnaire was administered to all three groups in all three stages of the study. Positive parenting training was performed in 8 sessions of 90 minutes and parental management training was performed in 12 sessions of 90 minutes on the experimental groups and the control group did not receive any intervention. Finally, the data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results of this study showed that there was no significant difference between the two educational methods (P <0.05). This means that positive parenting education and parental management had the same effect on the subscales of children’s behavioral problems, but the difference between the experimental groups and the control group in the subscales of normative behavior disorder (p <0.05, F = 5.07) and hyperactivity-impulsivity (P < 0.05, F = 4.52) are significant.

    Conclusion

    According to the findings, both positive parenting and parental management methods have the necessary efficiency to reduce children’s behavioral problems. In this regard, the results of the present study indicate that there is no clear difference in the effectiveness of positive parenting and parental management on reducing children’s behavioral problems.

    Keywords: Positive parenting, parental management, behavioral problems
  • Bagher Sardary* Pages 87-98
    Background and Aim

    Emotional-Behavioral Problems refers to situations in which a person’s emotional and behavioral responses in school are not compatible with age, ethnic, and cultural norms and provide necessary conditions for social maladaptation, poor self-care, and failure in education, as well as mental disorders in adulthood. The present study was conducted to determine the effectiveness of emotional self-regulation training on empathy level and school engagement in elementary school students with behavioral- emotional problems.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pre-test-post-test design and control group. The statistical population of the study included all 10102 female elementary school students in Mako. The statistical sample consisted of 30 students who were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Participants completed the basic empathy questionnaire (BES) and school enthusiasm (SES) questionnaires: pre-test and post-test. The subjects in the experimental group underwent emotional self-regulation training in 8 sessions of 90 minutes and the control group was not exposed to the independent variable. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance in SPSS program.

    Results

    Data analysis showed that emotional self-regulation training led to significant differences between groups in the level of empathy (P <0.001, F = 11.09) and school engagement (P <0.001, F = 12.11).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that emotional self-regulation training is an effective intervention to improve empathy (emotional and cognitive) and school engagement (behavioral, emotional and cognitive) students with emotional-behavioral problems

    Keywords: Emotional self-regulation training, empathy level, school engagement, behavioral- emotionalproblems
  • Roghaye Abdolrahimpour*, Mansour Bayrami, Touraj Hashemtai Nosrabad Pages 99-108
    Background & Purpose

    Externalizing behavioral disorder are one of the most common childhood psychiatric disorders. Among the psychological components that are affected in these children are executive functions and empathy. Therefore, the aim of this study was to investigate inhibition, response, sustained attention and dimensions of empathy in children with behavioral disorders

    Method

    The present study is descriptive and causal-comparative. The statistical population included elementary school students (ages 8 to 12 years old) in Tabriz in the academic year of 2019-2020. To collect the data, the Teacher Form Children’s Symptoms Questionnaire, Stroop and Continuous Performance Tests, and the Dods Empathy Scale were used. The results were analyzed by multivariate analysis of variance in SPSS20 software.

    Results

    The results showed that response inhibition, sustained attention, cold and hot empathy in children with externalized behavioral disorder were less pronounced than in children without disturbances. (F= 40/57, P< 0/05).

    Conclusion

    It can be concluded that executive functions and empathy in children with externalized behavioral disorders are impaired. Identifying and understanding these factors can help to better understand this disorder and offer different treatment strategies.

    Keywords: Dimensions of empathy, externalized behavioral disorder, response iinhibition, sustainedattention